Rubin

2018-07-01 / af Ole Mørck

Rubinen passer ufatteligt godt til juli måneds lange, varme dage og glødende solnedgange. Den smukke, røde sten har fået sit navn fra det latinske ord ”ruber”, som ganske enkelt betyder ”rød”. Rubiner består af mineralet korund. Korund er i sig selv farveløst, men kan ved isomorfi få andre farver. Rubin er resultatet af isomorfi mellem korund og krom, mens safir er resultatet af isomorfi mellem korund og jern/titan.

Fakta om rubinen

Sammen med safir, smaragd og diamant, er rubinen én af de mest kendte og populære ædelsten. Rubin er også en meget hård ædelsten, hvorfor den ligger på en 9’er på Mohs’ skala (som går til 10). Derved overgås rubiner kun af diamanter i hårdhed. Rubiners farve varierer fra lyserød til en dyb blodrød. Sidstnævnte nuance er den mest populære. Rubiner der går under betegnelsen ”dueblod”, anses for at være nogle af de smukkeste og dermed mest værdifulde. Ofte varmebehandles rubiner for at forstærke farven.

Rubiner slibes både med facetter og i cabochon slib. De sjældne og utroligt smukke stjernerubiner slibes altid i cabochon slib, da man ved dette slib får stjernen frem. Stjernen er hvid, og kommer frem når stenen rammes af lys. Den flytter sig, alt efter hvor lyset rammer. Lyser man på den med to lyskilder, kommer der to stjerner frem – osv. Stjernen er et produkt af indeslutninger i stenen. Det kan fx være mikroskopiske fibre, nåle eller hulrum, som udgør indeslutningen. Stjernen kan have både 6 og 12 arme.

Rubinens symbolik og historie

500 f.v.t. blev de første rubiner fundet på Sri Lanka. Siden da er den populære sten blevet udvundet i mange lande: Madagaskar, Cambodja, Burma, Pakistan, Afghanistan, Tanzania, Kenya, Thailand, Indien. Senest er der også fundet rubiner i Grønland (som dog ikke bliver udvundet – endnu). Rubiner er siden 1837 blevet fremstillet syntetisk. Det er dog stadig de naturlige sten, som er de mest eftertragtede som smykkesten.

Når man har været gift i 40 år, har man rubinbryllup. At rubinen forbindes med ægteskab, er ikke en tilfældighed. Rubinen er nemlig ofte blevet brugt som symbol på kærlighed.

Rubinens i det danske kongehus

Et udsøgte og imponerende rubin-smykkesæt bæres ved særlige lejligheder af kronprinsesse Mary. Sættet består af et diadem, tre hårnåle, to øreringe, en halskæde, et armbånd og en fingerring. Det er ikke en del af kronjuvel-samlingen, men derimod privat eje. Til gengæld er der fast tradition for, at sættet gives videre til kronprinsessen på hendes bryllupsdag. Da dronning Ingrid døde, testamenterede hun sættet til kronprins Frederik, idet der på daværende tidspunkt ikke var nogen kronprinsesse at give det til. Oprindeligt tilhørte sættet Carl XIV Johan, som fik det af Napoleon tilbage i 1804. Det var først da Frederik VIII giftede sig med svenske Louise, at sættet kom (og blev) i Danmark.

billede af Rubin

Når du bruger dette websted accepterer du dets cookiepolitik.