Hvad betyder karat?

2017-12-22 / af Ole Mørck

Karat er en måde at beskrive lødigheden af guld, hvor carat med c, definerer vægten af ædelsten, såsom diamanter. Det kan lyde lidt forvirrende, men der er en god forklaring. For at gøre det lettere for dig, har vi lavet en guide, så du kan navigere i de mange angivelser af karat, når det gælder guld. Når det gælder diamanter, er det lidt lettere at forstå, da carat simpelthen er en vægtenhed for ædelsten. Her skal du være opmærksom på, at carat altså ikke fortæller noget om ædelstenes kvalitet men kun hvad den vejer. Det er nemt at se forskel på, da det hhv. staves med k(karat = lødighed) og c (carat = vægt). Der er helt klare standarder for, hvordan din guldsmed må angive karat, og derfor giver denne betegnelse dig en større sikkerhed som forbruger, når du handler smykker.

Guldsmykker og lødighedsgrad

Når du køber et guldsmykke, skal guldsmeden stemple sit navnstempel ind i smykket. På den måde kan du se, hvor smykket kommer fra og hvem der står inde for og garanterer dets lødighed. For at gøre det lettere for dig at gennemskue lødigheden af dit guld, er der en lov om, at guldsmeden også skal stemple guldsmykket med antal karat/lødigheden. Da de fleste smykker laves af legeringer af eksempelvis guld og sølv, er det nødvendigt at angive disse værdier, så du ved, hvor meget guld der reelt er i dit guldsmykke. Jo højere antallet af karat dit smykke er, jo højere lødighed – jo højere indhold af guld/ædelmetal.

Ved guldsmykker er 1 karat en 1/24-del lødighed. Derfor er 24 karat eller 999 promille helt rent guld og dermed højeste værdi. Hvis du til gengæld har et smykke med stemplet 750, er der tale om 18 karat. Det skyldes, at der er 750/1000 guld i dit smykke. I dit guldsmykke vil der enten stå et tal efterfulgt af K eller et tal på tre cifre. Det er tre tal som bliver brugt i danskproducerede smykker. For at det ikke skal blive alt for kompliceret for dig at handle guldsmykker, har vi lavet en lille guide til karat, når det gælder guld.

  • 24 karat       24 K eller 999
  • 22 karat       22 K eller 916
  • 21,6 karat       21,6 K eller 900
  • 21 karat       21 K eller 875
  • 18 karat       18 K eller 750
  • 14 karat       14 K eller 585
  • 9 karat       9 K eller 375
  • 8 karat       8 K eller 333 eller 2 navnestempler

Skønne diamanter

Når det handler om diamanter, er carat noget andet, og staves i stedet med c. Når det gælder ædelsten, er carat en vægtenhed. Her gælder det, at jo højere carat, jo mere vejer stenen. Når det gælder ædelsten, svarer 1 carat til 0,2 gram. Det er et vægtmål, som stammer fra kerner i frugten fra johannesbrød som forhen blev brugt som vægtlodder. Hvor karat inden for guld altså handler om lødighed, handler carat indenfor diamanter og andre smykkesten om vægt. Hvor mange carat din smykkesten skal være på, kommer altså helt an på hvor stor stenen skal være.

billede af Hvad betyder karat?