Hvad er en brillant

2017-02-03 / af Ole Mørck

Jeg bliver i forretningen ofte spurgt om, hvad er en brillant? Det korte svar: det er råstoffet diamant, som er blevet slebet i ”brillant-slib”. På engelsk er det nemmere, der hedder det: ”a diamant with brillant cut”. I Danmark er det blevet trukket sammen, så når man siger brillant, er der altid tale om en diamant. Man kan godt slibe, f.eks. en safir, i brillant slib, men så skal det benævnes som sådan, en brillant slebet safir.

Diamant kvalitet vurderes eller graderes ud fra de 4 C´er. Det bliver gjort under 10 x forstørrelse og af specialister på området.

De 4 C´er

  • Carat (vægt)
  • Color (farve)
  • Clarity (klarhed)
  • Cut (slibning)

Carat/vægt: er en vægt enhed, hvor 1 carat er 0,2 gram, så stenene kan ikke vejes på en almindelig vægt, men skal vejes på en caratvægt.

Color/farve: her vurderes stenenes farve, eller rettere hvor farveløs den er. Jo mere hvid/uden farve en diamant er, jo sjældnere forekommer de, og bliver dermed dyrere. En diamant med en svag farvetone er altså ikke en dårlig sten, den forekommer blot oftere end de helt hvide. Langt de fleste diamanter er gullige eller brunlige. Skalaen går fra: River(D/E), Top wesselton(F/G), Wesselton(H), Crystal(I/J), Top Cape(K/L) og Light Yellow (M-Z). Fra wesselton og opefter er der tale om hvide sten, og fra crystal og ned efter har stene en svag farvetone.

Clarity/klarhed: her ses der efter, om der er indeslutninger eller fremmede legemer i stenen. Her går skalaen fra en helt ”lup ren”(LC) sten til ”pique”(P3), hvor man kan se indeslutninger med det blotte øje. Til vores smykker bruger vi som regel sten med en klarhed mellem VVS – VS og somme tider SI. Skalaen går fra: LC, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, P1, P2, P3

Cut/slibning: den mest brugte slibning til diamanter er brillant slebet. Her er proportionerne i slibningen meget vigtige for at få mest spil, ild og brillans i stenen. Brillant slibningen har 57 facetter eller 58 hvis kuletten (spidsen) er afslebet. Slibningen og de mange facetter gør, at når lyset kommer ned i stenen, bliver det ”kastet” tilbage, så man opnår det smukke spil. Er stenen slebet, så den er for flad eller for høj, mister stenen meget af brillansen. Der er også en gradering af kvaliteten af stenens slibning, men den er ikke så kendt som de øvrige faktorer. Slibningsskalaen bruges normalt ikke på mindre sten, men på større sten, hvor der også følger certifikat med. Skalaen går fra: særdeles god, god, middel, dårlig. Diamanter kan også slibes i andre slibninger fx Cushion, trappeslib, eller variationer af brillant-slebet: hjerteformet brillant, oval brillant, dråbeformet brillant.

billede af Hvad er en brillant