Hvad er hvidguld?

2018-01-19 / af Ole Mørck

Sådan kender du hvidguld fra andre metaller

Hvidguld er et metal til smykker, som er blevet mere og mere populært med tiden. Historisk har hvidguld ikke været det materiale, som guld- og sølvsmede har beskæftiget sig mest med, men det er anderledes nu om dage. Mange vælger nemlig hvidguld til deres smykker, fordi dette metal har et flot skær og den hvide farve passer dem bedre end guldets klassiske farve. Når hvidguld her betegnes som et metal, så skal det dog derfor understreges, at materialet ikke er et rent grundstof i lighed med guld og sølv.

Hvidguld er nemlig en blanding/legering imellem guld og andre grundstoffer. Grundstofferne bruges i legeringen med guldet for at opnå en lysere/hvidere farvetone som minder om sølv – men med en mere varm glød. Det kan være forskelligt hvilke grundstoffer der bruges til at legere sammen med guldet, men normalt er det dog hovedsagligt sølv og Palladium. Denne fusion, eller legering, bliver primært udført for at ændre guldets farve.

Særlige kendetegn ved hvidguld

Der er nogle som argumenterer for, at hvidguld på grund af den lyse overflade kan være svær at skelne fra sølv. Det kan det også være for et utrænet øje, men faktisk er hvidguld langt fra det samme. For det første består det primært af guld. For det andet er hvidguldet et stærkere materiale end sølvet, så især med tynde smykker er det en fordel at bruge hvidguld for at opnå mest mulig styrke i smykket. Det er naturligvis også et dyrere og mere eksklusivt materiale. Hvidguld kan, alt efter legeringen, være en lille smule gråligt og i nogle tilfælde også have et helt svagt gyldent skær fra guldet. Det ses dog sjældent da hvidguld normalt bliver overfladebehandlet med rhodium.

Hvidguld – dets ry, fordele og overfladebehandling

Hvidguld har i nogle kredse haft et lidt udskældt ry. Dette, fordi nogle anser hvidguld, som værende af dårligere kvalitet end for eksempel smykker, der består udelukkende af guld. Men denne måde at anskue materialet på er helt forkert, for faktisk er hvidguldet jo typisk en blanding af nogle af de allerfineste metaller på markedet, og det gør det ikke mindre pænt eller mindre værdifuldt. Farven minder om sølv og er alligevel unik i dens gråhvide farve med svag gyldent skær, og smykker produceret med denne type legering er derfor både klassiske og smukke på sin helt egen måde.

Efterhånden kan man hos langt de fleste smykkehandlere finde smykker produceret i hvidguld. Med tiden vil hvidguld dog kunne blive lidt slidt og mere gullig i farven, afhængig af hvor meget man bruger det. Derfor er det oftest nødvendigt at få hvidguld rhodineret på ny engang ind i mellem – hvilket er betegnelsen for den overfladebehandling som man bl.a. giver hvidguld. Rhodium er et kridhvidt metal, som altså bruges i denne type overfladebehandling og gør smykket skinnende hvidt igen. De fleste ved man kan forgylde sølv, det er samme proces, her rhodinere man hvidguldet for at gøre det helt hvidt.

Derfor kan det, hvis man virkelig er interesseret i hvidguldet, være en god idé at kontakte en rigtig guldsmed. Her vil man med garanti have god forstand på forarbejdelsen, mulighederne og selve udførslen af smykkerne. Man vil også have mulighed for at have en unik indflydelse på, hvordan ens smykke skal se ud.

billede af Hvad er hvidguld?