Hvordan måler man ringstørrelse

2016-06-29 / af Ole Mørck

Guide til ringstørrelser.

Når man gerne vil ud og købe en ny ring, kommer der måske et tidspunkt, hvor man tænker: ”hvilken ringstørrelse skal det være…?”, og det bliver hurtigt lidt mere kompliceret, hvis den ikke skal side på ens egen finger, men på én hvor man gerne vil overraske vedkommende, der skal have ringen.

Ringstørrelser er ikke altid helt sort/hvidt, dels har ringens udformning noget at sige, er den rundet indvendigt eller måske meget smal? Hvis ringen er meget bred, skal den normalt være lidt større, da den fylder mere på fingeren, og hvis den er smal, skal den typisk være en smule mindre.

Vores hænder og fingre er også meget forskellige, og det har også indflydelse på hvordan ringen sidder på fingeren. F.eks. hvis knoen er stor og bred, men man er væsentlig smallere inde på fingeren, hvor ringen skal sidde, så kan man være nødt til, at ringen “bider” ret meget på knoen for, at den så sidder bedst muligt inde på fingeren. Andre har mere koniske fingre, og så skal ringen sidde ”pænt til” på fingeren, så den ikke kan falde af, dog uden den strammer.

Når jeg måler mine kunders ringstørrelse, så mærker jeg ofte lige på deres hænder, ganske enkelt for lige at sikre, at de enten ikke er meget kolde eller meget varme. Det har meget at sige, da størrelsen af ens hænder/fingre også afhænger af deres temperatur.

Ligeledes kan ens fingre ændre sig af medicin, under graviditet og af andre årsager. Er det tilfældet kan man nogle gange tage højde for det når man måler ringstørrelsen og andre gange er det bedst at vente til fingrene er almindelige igen.

 

Hvordan måles ringstørrelsen?

Der findes forskellige metoder, der er mere eller mindre præcise. Man kan f. eks. snore et stykke snor rundt om fingeren og så måle det bagefter, så angiver målet i mm ens ringstørrelse. Jeg vil dog ikke anbefale denne metode da jeg ikke synes den er præcis nok.

Det bedste er at gå til en guldsmed og få målt sin finger!

 

Helst den guldsmed der også laver ringen til dig, for så kan guldsmeden vejlede dig i forhold til lige præcis den ring det drejer sig om, og evt. lave den en ½ størrelse større eller mindre, da det nogen gange er lige det, der skal til før ringen sidder perfekt på fingeren.

En anden løsning, som dog ikke kan bruges, hvis ringen er en overraskelse, er et fleksibelt ringmål i plast, så kan man måle fingeren derhjemme i ro og mag.

Står du og skal købe en ring, som gave eller måske en forlovelsesring, så er de normalt fremstillet i de mest gængse størrelser.

Sørg for at sikre dig at ringen kan laves i størrelse, hvis det er nødvendigt.

Hvis ringen ikke passer, skal man besøge guldsmeden, som så hjælper med at finde den korrekte størrelse og tilpasse ringen. På den måden skal ringen kun laves i størrelse en gang, og den kommer til at passe i størrelse.

 

Tips til at få en ring af:

Det er vigtigt man kan tage sine ringe af. Er hånden hævet af varme, eller måske fordi ringen ikke har været taget af i mange år, kan man tage godt med creme på fingrene og så prøve at tage den af.

En anden mulighed er at vaske hænder i koldt vand med godt med sæbe, så kan man som regel godt få den af.

Kan den slet ikke komme af, så kan du hos de fleste guldsmede få ringen savet forsigtigt op, så den kan komme af. Dette gør naturligvis at ringen skal repareres og laves i den korrekte størrelse bagefter, men det kan normalt løses.

 

billede af Hvordan måler man ringstørrelse