Hvordan renser man guldsmykker?

2016-08-26 / af Ole Mørck

Smykker skal rengøres, da de bliver snavset, ligesom alt andet man bruger. Jeg har 2-3 gode råd, der kan hjælpe. Først og fremmest er der forskel på om smykket er snavset af almindeligt støv, skidt, creme, shampoo og lignende eller om det er anløbet/oxydret.

Hvis smykket er snavset, så er en god måde lidt lun vand med sulfosæbe.

  • Læg smykket i blød 5-15 min.
  • Rens det med en blød tandbørste i alle kroge og under/bag eventuelle sten hvis man kan komme til.
  • Sørg for at skylle grundigt og med rigeligt vand efterfølgende, så sulforen ikke efterlader en hinde på smykket.

OBS: perler og andre stene kan være sarte over for rengøring, og for at ligge i blød for længe da de kan være limet fast, og der er risiko for limen slipper, hvis smykket ligger i blød for ofte eller for længe. Er du i tvivl, så spørg hellere en guldsmed før du går i gang.

Er guldsmykket anløbet, dvs. blevet mørkere/sådan lidt kobber rødlig, så skal det enten pudses med en pudseklud, der er beregnet til det (ofte anløber det dog mest de steder man ikke kan komme til så det kan være svært). Alternativt findes der også en rigtig god rensevæske, fra et firma der hedder Hagerty, hvor man blot ligger smykket i få minutter og så skyller det bagefter. Det er effektivt, og jeg bruger det selv her i forretningen, hvis jeg lige hurtigt skal friske et smykke op. Sådan en bøtte koster ca. 85-90 kr., og holder meget længe, hvis man er omhyggelig med den ikke bliver fortyndet, når man bruger den.

En tredje mulighed er at gå til guldsmeden og få renset og poleret smykket, så kan det normalt, alt efter slitagen, blive næsten så godt som nyt. Det guldsmeden gør, er at polere det på en maskine med dertil beregnet poleringsmiddel og omhyggelig rengøring efterfølgende. Prisen på dette afhænger af smykket, men som regel mellem 100 og 300 kr.

billede af Hvordan renser man guldsmykker?