Reparation af smykker

2019-03-09 / af Ole Mørck

Smykker bliver jo slidt over tid og kan gå i stykker. Det er svært at sige noget generelt om smykke reparation der gælder for alle typer af smykker, da der kan være sten i, måske er de konstrueret så det er svært at komme til, eller der kan være andre udfordringer med at reparere på det. Det kan også være så slidt at det ikke kan repareres ordenligt igen, men så kan guldet evt. bruges til et nyt smykke. Mit bedste råd er at tage det med til en guldsmed og spørge ad om det kan laves.

Her er alligevel nogle af de oftest stillede spørgsmål, men husk for at få et reelt svar skal du besøge en faguddannet guldsmed som kan se på det/reparere det, samt fortælle nærmere om hvilke risici der evt. kan være i forbindelse med at udføre arbejdet.

Kan en ring laves større?

Ja, det kan den normalvis godt. Det guldsmeden gør når fx en guldring skal være større er, at ringen bliver savet op og der bliver sat et stykke guld i som loddes sammen med resten af ringen. Så bliver guldstykket tilpasset så det passer perfekt ind i ringskinnens form og tykkelse. På den måde bliver ringens omkreds større og man kan ikke se der er sat mere guld i. Der kan naturligvis være noget som gør det ikke er så lige til fx hvis der er sten hele vejen rundt på ringen eller hvis der sidder en sten i som ikke kan tåle varmen når guldstykket loddes i ringen.

Kan en ring laves mindre?

Ja, det kan den normalvis godt. Det foregår ved at guldsmeden saver et stykke ud af ringen og bukker den sammen igen, hvorefter den blir loddet og renoveret/poleret så man ikke kan se indgrebet og ringen omkreds er blevet mindre så ringen sidder pænt til på fingeren igen.

Her kan der ligeledes være faktorer som gør det vanskeligere.

Kan en knækket guldkæde repareres?

Ja, stort set alle kæder i guld, hvidguld og sølv kan sættes sammen igen, ved at lodde dem.

De fleste smykker kan repareres; armbånd kan afkortes. Er fatningen som holder stenen slidt kan den måske forstærkes andre gange skal der laves en ny fatning, det afhænger af stenen og hvor slidt smykket er. Vedhæng kan forstærkes i ”øjet” hvor halskæden går igennem. Perlekæder kan trækkes på ny tråd osv. Men som tidligere nævnt kan der også være noget som gør det svært at reparere. Har du et smykke som er gået i stykker eller lign. så medbring det gerne til mig eller en anden faguddannet guldsmed, så kan du få at vide hvordan det kan repareres samt råd og vejligning om eventuelle risici der kan være i forbindelse med udførelsen af arbejdet.

billede af Reparation af smykker