Smykker af gammelt guld

2018-02-15 / af Ole Mørck

Smykker af gammelt guld kan enten få nyt design, eller blot shines op

Det sker oftere og oftere, at man enten falder over nogle gamle smykker af guld, eller at man arver nogle gamle smykker fra familie eller families venner. Dog kan det være svært at få et gammelt guldsmykke til at passe ind i en moderne stil, derfor er der mange, som vælger at få disse smykker af gammelt guld smeltet om og designet så disse passer bedre ind i ens normale stil. For mange handler arvestykker især om minder og affektionsværdi, og ikke om udseende, patina eller om materialet.

Denne affektionsværdi betyder dog for langt de fleste, at man langt hellere ønsker at bære oldemors gamle guldring som et nyt vedhæng om halsen, end at skulle ’døje’ med et smykke som betyder meget, men alligevel ikke passer til ens egen stil. For ældre guldsmykker passer ikke nødvendigvis ikke en i nutidens mode eller egen personlig stil. I nogle tilfælde kan smykket også være så slidt at det næsten er umuligt at reparere på, så det på den måde giver bedre mening at genbruge guldet til et nyt smykke.

Få smeltet det gamle guld om til noget nyt uden at miste affektionsværdien

Er der for mange minder og følelser tilknyttet med dit gamle guld eller arveguld, men synes du ikke om selve designet? Så kan du overveje omsmeltning. For selvom et gammelt guldsmykke fra oldemor smeltes om, så er det stadig oldemors guld, men bare i et nyt design. Dermed har du mulighed for at beholde affektionsværdien uden at skulle skille dig af med selve guldet.

En anden smuk tanke er også, at guldet eller noget af det kan bruges i vielsesringe – på denne måde fører man generationen videre og bibeholder i den grad affektionsværdien og tilfører tilmed ekstra historie til arvestykket.

Ønsker du ikke at ændre guldsmykket radikalt eller smelte det om, så er det også hos nogle guldsmede muligt at lave småændringer og –justeringer eller tilføje noget nyt til smykket, så det bliver tilpasset ens egen stil.

Smykker af gammelt guld kan være mange penge værd

Det sker nogle gange også, at man arver nogle smykker af gammelt guld, men ikke selv føler at guld generelt passer ind i ens personlige stil eller smag. Derfor er der også mange, der vælger at sælge deres gamle arvestykker. Der er kun den mængde guld på jorden som der nu engang er, hvilket gør at mange af de nyere guldsmykker er produceret af gamle guldsmykker, der smeltes om og får et mere moderne design. Man kan sige om gamle smykker, at de bogstavelig talt er deres vægt værd i guld, dog skal der en del fingerringe eller halskæder til for at få en bemærkelsesværdig pris for disse – prisen afhænger selvfølgelig også af guldet lødighed.

Inden du sælger, så skal du selvfølgelig mærke efter i maven, om guldet har en form for affektionsværdi eller for andre der stod den sidste ejer nært – sælg først når det føles rigtigt, så du ikke fortryder det.

billede af Smykker af gammelt guld